Wij werken met diverse soorten metaal

Bij Dave Ruiz Staalwerk kan afhankelijk van het te maken object gekozen worden uit verschillende materiaalsoorten. Uiteraard adviseren wij u hierbij welke materiaalsoort het beste past bij uw opdracht.

Wij werken voornamelijk met de navolgende materialen:

Constructie staal

IJzer, dat is het hoofdbestanddeel van staal. Door er minder dan 1,9% koolstof aan toe te voegen, ontstaat staal. Het gevolg van deze toevoeging is dat de mechanische kwaliteit veel beter wordt.

Voegt men echter meer koolstof toe aan het ijzer, tussen de 2,5% en 6,5% dan ontstaat gietijzer. Dat is ook de reden dat gietijzer een stuk brosser is. Constructiestaal, zoals de naam al doet vermoeden, wordt gebruikt voor de constructie van (grote) constructies zoals schepen, bruggen, gebouwen etc.

Een goede eigenschap van constructiestaal is dat het goed kan worden gevorm en zich goed laat bewerken. Wel moet constructiestaal worden beschermd tegen de uitwerking van corrosie, en de uitwerking van zuurstof en andere chemische stoffen.

DaveRuizStaalwerk_Constructiestaal

Cortenstaal

DaveRuizStaalwerk_cortenstaal_2

Waar constructiestaal tegen moet worden beschermd, nl. corrosie, heeft cortenstaal de eigenschap hiertegen goed bestand te zijn. Bij het bewerken van het ijzer zijn naast koolstof ook nog de volgende metalen toegevoegd: koper, silicium, chroom, fosfor en nikkel.

Dit maakt cortenstaal bijna net zo sterk als roestvrij staal. Behalve edelmetalen zoals goud en platina oxideren vrijwel alle metaalsoorten. Door het oxideren beschermd het metaal zichzelf tegen corrosie. Cortenstaal kenmerkt zich door de roestbruine oxidehuid op het staal. Juiste deze dikke oxidehuid is een prima bescherming. Cortenstaal behoeft dus tegen de weersinvloeden niet beschermd te worden, dat doet zij zelf.

Dit maakt cortenstaal uitermate geschikt voor projecten in de buitenlucht die geen dragende functie hebben. Want ondanks het oxidatieproces slijt door de weersinvloeden toch elke keer een beetje van de oxidatie af. Omdat er automatisch een nieuw oxidatielaagje wordt gevormd, wordt het staal beetje bij beetje een stukje dunner.

Cortenstaal wordt veelvuldig voor kunstobjecten gebruikt die in de buitenlucht zijn geplaatst.

Roestvrij Staal (RVS)

Hoewel de naam het doet vermoeden, kan RVS wel degelijk roesten. Oxidatie kan optreden als de chroomlaag in aanraking komt met zuurstof.

RVS wordt gevormd door ijzer met max 1,2% koolstof te vermengen samen met chroom en nikkel.  De legering moet uit minimaal 11-12% chroom bestaan.

Er bestaan verschillende soorten RVS. Dit alles naar een verschillende samenstellingsverhouding bestanddelen.

RVS heeft een oxidehuid die ontstaat door contact van het chroombestanddeel met zuurstof. Deze oxidehuid moet onaangetast blijven om het RVS tegen roesten te beschermen.

DaveRuizStaalwerk_RVS_2

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen?

Adresgegevens
Werkplaats: Communicatieweg 8a
                      1967 PR Heemskerk

U kunt in contact treden via

Tel: 06-830 581  43
E : info@daveruizstaalwerk.nl

error: Content is protected !!